Onze website gebruikt cookies om je surfervaring te verbeteren. Om deze website optimaal te gebruiken vragen we je om akkoord te gaan met ons cookiebeleid.

Ik ga akkoord liever niet.

Secretariaat-talen

Meertalig en veelzijdig

Je kiest voor de studierichting Secretariaat-talen als je een bijzondere aanleg hebt voor praktisch taalgebruik, zowel mondeling als schriftelijk. Deze studierichting is duidelijk minder wiskundig onderbouwd. Naast talen hou je van gevarieerd (secretariaats-)werk met veel contact binnen en buiten het bedrijf en de interne organisatie ervan. Organiseren is je ding!

Er wordt verwacht dat je opdrachten ordelijk, stipt en nauwkeurig kunt uitvoeren.

Wie kan starten?

De tweede graad Handel-talen of een richting met veel moderne talen biedt de beste voorbereiding op deze studierichting. Leerlingen die uit een andere studierichting komen, zullen een inhaalbeweging moeten maken.

Lessenpakket

Godsdienst
2
Nederlands
3
Nederlands: Zakelijk communicatie
2
Frans
3
Frans: Zakelijk communicatie
1
Engels
3
Engels: Zakelijk communicatie
1
Duits
4
Geschiedenis
1
Aardrijkskunde
1
Wiskunde
2
Natuurwetenschappen
1
Secretariaat
5
Seminaries
1
Stage (6de jaar)
2
32
Download brochure

Wat leer je?

In de bedrijfsgerichte secretariaatsvorming leer je werken met enkele professionele softwarepakketten zoals tekstverwerking, gegevensbanken en elektronisch rekenblad. Je leert websites maken en efficiënt documenten opmaken. Je leert informatie op een vlotte manier opzoeken, verwerken en presenteren. Je maakt kennis met basiselementen van burgerlijk recht, handelsrecht, sociale wetgeving. Basiskennis van onthaal en public relations vervolmaakt de opleiding.

In het taalonderwijs komen luisteren, spreken, lezen en schrijven aan bod. Je leert een drietalige zakelijke communicatie in het Nederlands, Frans en Engels voeren. Je leert teksten zonder taal- en grammaticafouten opstellen in een vlotte stijl en met correcte inhoud. Je leert communiceren via telefoon, fax, gewone en elektronische post, netwerken ... In het Duits werk je vooral met veel voorkomende zakelijke teksten.

In het 6de jaar ga je gedurende twee weken op inleefstage in een bedrijf. Ook een buitenlandse stage behoort tot de mogelijkheden.

En verder ...

Met je diploma Secretariaat-talen kan je meteen aan de slag als Office Assistant of onthaalmedewerker.

Toch is het aan te raden om verder te studeren. Een goede keuze is de opleiding professionele bachelor Offi cemanagement, Eventmanagement of Communicatiemanagement. Ook andere opleidingen zoals leraar kleuteronderwijs, lager onderwijs of secundair onderwijs behoren tot de mogelijkheden.

5 troeven

Wat maakt deze opleiding zo goed?
Inschrijven in onze school
  • Sterke vorming met aandacht voor praktisch taalgebruik
  • Inleefstage in het zesde jaar
  • Grote slaagkansen in hoger onderwijs
  • Opleiding voor veelgevraagde jobs