Onze website gebruikt cookies om je surfervaring te verbeteren. Om deze website optimaal te gebruiken vragen we je om akkoord te gaan met ons cookiebeleid.

Ik ga akkoord liever niet.

7de jaar

Zorgkundige Duaal

Leren en werken, werken en leren in de Zorg!

Wil je zorgkundige worden, maar heb je nu al ontzettend veel zin om in het werkveld te stappen? Heb je het hart op de juiste plaats, vind je het fijn om ouderen te verzorgen, steek je graag de handen uit de mouwen en werk je graag samen? Ben je flexibel en kan je om met verantwoordelijkheid? Dan kan je kiezen voor de opleiding Zorgkundige duaal.

Wie kan starten?

 • Je hebt een studiegetuigschrift van 6BSO of een diploma
  secundair onderwijs (TSO), uitgereikt in een opleiding van het
  studiegebied Personenzorg; of je hebt het certificaat van Verzorgende uit het DBSO of de Leertijd. Kom je uit een ander studiegebied, dan heb je de toelating van de klassenraad nodig.
 • Voor je de opleiding start, gebeurt er een screening. We gaan na
  of je over voldoende competenties beschikt om de stap te zetten naar het werkveld. Je moet een goede teamspeler zijn en goed overweg kunnen met feedback. Er wordt ook van je verwacht dat je je heel flexibel kan opstellen en voldoende verantwoordelijkheid kan dragen in complexe (zorg)situaties. Op basis van deze screening oordeelt de klassenraad of je arbeidsrijp en arbeidsbereid bent.
 • Je moet slagen voor een intakegesprek met de zorginstelling
  waar je aan de slag gaat.
 • Je bent maximaal 25 jaar.

Lessenpakket

Project algemene vakken
4
Engels
2
Lichamelijke opvoeding
2
Godsdienst
2
Beroepsgerichte vorming
6
Werkplekleren
22
32
Download brochure

Wat leer je?

In het 7de jaar Zorgkundige Duaal doe je vooral veel praktijkervaring op. Je gaat aan de slag in een woon- en zorgcentrum en in de thuiszorg. Je leert de knepen van het vak om hulpbehoevende gezinnen te ondersteunen in hun thuissituatie. Aan de residentiële zorgvrager
leer je een totaalzorg aan te bieden: verzorging, maaltijdbegeleiding,
observeren, rapporteren aan team en familie, individuele dagbesteding ...

Leerstof die je niet in de praktijk opdoet, brengen we theoretisch aan. We besteden aandacht aan de omgang met en de psychologie van de oudere zorgvrager, de dementerende of palliatieve zorgvrager, de gehandicapte zorgvrager, de zorgvrager die psychisch ziek is …

En verder ...

Als je geslaagd bent, dan krijg je het diploma secundair onderwijs en de beroepskwalificatie zorgkundige. Je kan tewerkgesteld worden in een woon- en zorgcentrum, ziekenhuis, dagcentrum of thuiszorg. Gedurende de praktische opleiding op de werkvloer heb je ongetwijfeld
je “visitekaartje” afgegeven en heeft men je goed leren kennen in de
zorginstelling waar je gewerkt hebt.

Je kan verder studeren in het hoger onderwijs. Een opleiding Verpleegkunde behoort tot de mogelijkheden. Slaag je niet voor de algemene vakken, dan kan je een beroepskwalificatie of een certificaat ontvangen om te gaan werken.

In de praktijk

Voor de opleiding Zorgkundige Duaal werken we samen met het Woon- en zorgcentrum Avondrust in Varsenare. Voor het leren op de werkvloer moet je je zelfstandig naar Varsenare verplaatsen. Je hebt recht op een vergoeding voor je verplaatsingen met de fiets of openbaar vervoer.

Onze troeven

Wat maakt deze opleiding zo goed?
Inschrijven in onze school
 • Je leert het best in de praktijk.
 • Je voelt je klaar voor de arbeidsmarkt. Je leert dan ook drie dagen op vijf al doende.
 • Je gaat voor de officiële beroepskwalificatie van zorgkundige én voor een volwaardig diploma secundair onderwijs, waarmee je verder kan studeren.