Onze website gebruikt cookies om je surfervaring te verbeteren. Om deze website optimaal te gebruiken vragen we je om akkoord te gaan met ons cookiebeleid.

Ik ga akkoord liever niet.

7de jaar

Schakeljaar

7de jaar dat voorbereidt op hoger onderwijs

Je hebt de derde graad BSO (A-finaliteit) beëindigd en wil graag een bacheloropleiding volgen in het hoger onderwijs. Of je bent niet geslaagd in het 6de jaar TSO (voor modernisering), je richting bestaat niet meer en je wil alsnog een diploma secundair onderwijs halen.

In het BSO / de A-finaliteit kreeg je vooral op een praktische en concrete manier les. Het Schakeljaar is anders: dit is een theoretische richting. Die
benadering is nodig om je voor te bereiden op hoger onderwijs.

Lessenpakket

Nederlands
6
Wiskunde
6
Engels
2
Natuurwetenschappen
3
Onderzoek en projectwerk
4
Keuzetraject
3
Individuele trajectbegeleiding
1
32

Wat leer je?

De lessentabel bestaat grotendeels uit algemene vakken. We starten in elk vak bij de basis.

We trachten je op het niveau te brengen van de derde graad D/A (TSO). Het werkritme ligt hoog. Je leert grotere pakketten verwerken en bijhouden, notities nemen; je verkent het taalgebruik van de hogeschool, leest wetenschappelijke teksten, doet een onderzoek en brengt mondeling en schriftelijk een professionele presentatie. Je legt examens af.

We bereiden je voor op de toegangsproef die in sommige richtingen bestaat (o.a. onderwijs). Kortom: we leren je de skills die nodig zijn om te starten aan een bacheloropleiding.

We trekken tijd uit voor persoonlijke coaching. Je proeft tot slot echt van de hogeschool: enkele lessen vinden plaats in de gebouwen van de hogeschool Vives (Brugge). Je krijgt ook de kans om al een vak aan de hogeschool te volgen en een vrijstelling te verdienen.

Onze troeven

  • Kwaliteitsvolle voorbereiding op hoger onderwijs.
  • We zetten in op persoonlijke begeleiding.
  • We werken samen met de hogeschool Vives. Je ervaart hoe het leven van een student eruit ziet. Je krijgt de kans om een vrijstelling te verdienen.
  • Je betaalt geen inschrijvingsgeld zoals in het hoger onderwijs en hoeft ook geen "studiekrediet" in te zetten.